Barn- och ungdomsmottagningen

Barn- och ungdomsmottagningen är en öppenvårdsmottagning. Vi utreder och behandlar barn och ungdomar i åldern 0-17 år som är i behov av specialiserad sjukvård.

Ny kontakt

För att komma till barn- och ungdomsmottagningen behöver ditt barn/du en remiss. Ta i första hand kontakt med t.ex. hälsocentralen, barnrådgivningen, skolhälsovården eller en privat läkarmottagning. Om de anser att det behövs specialiserad sjukvård skriver de en remiss till oss.

När vi har fått remissen tar en läkare ställning till hur snabbt ditt barn/du behöver få komma på ett läkarbesök. De som har störst behov av snabb vård prioriteras, men alla får en första tid till läkare inom tre månader.

Om du har svårt att kommunicera på svenska har vi ofta möjlighet att ordna telefontolk. I så fall behöver vi veta det innan du kommer på besök.

Redan patient hos oss
När du är på besök hos läkare eller sjukskötare bestäms om det behövs återbesök, och i så fall ungefär när det ska planeras in. Ditt barn/du får sedan en kallelse till återbesöket hem med posten. Om du har frågor eller om ni inte skulle få någon kallelse är du välkommen att ringa oss.

Inför läkarbesöket
Ibland behövs det förberedelser inför läkarbesöket. Läkaren vill kanske att det tas labprover eller görs en röntgenundersökning i god tid innan besöket, så att svaren har hunnit bli klara tills ditt barn träffar läkaren. Det kan också vara så att ditt barn behöver komma lite tidigare till mottagningen för att träffa en sjukskötare innan det inbokade läkarbesöket. Läs kallelsen noga, där står allt du behöver veta.

Om ditt barn/du har fått en kallelse med en tid som inte passar, hör av dig så snart som möjligt så att vi kan ge tiden till någon annan som väntar på att komma till oss. Ett besök måste avbokas senast dagen innan besöket, annars kostar det 48 euro.

Är ditt barn/du sjukt och inte kan komma, ring oss och meddela det. Det är viktigt att inte besöka vår mottagning med en smittsam sjukdom som t.ex. kräksjuka eller vattkoppor.

 

När du kommer på besök
Ta med kallelsen och anmäl ditt barn/dig vid medicinska poliklinikens reception. Gå till vänster efter huvudentrén så finns receptionen på vänster sida, strax efter labbet. Efter att du anmält ditt barn/dig går du till vår mottagning som ligger i anslutning till barn- och ungdomsavdelningen. Sitt i väntrummet eller vänta i lekpaviljongen så kommer en sjukskötare eller läkare och hämtar er.

Om det finns patienter som behöver brådskande vård kan det hända att det uppstår väntetid.

Tänk på att inte använda parfym, det kan finnas andra besökare som är allergiska mot dofter.

 

Vi som jobbar här
På barn- och ungdomsmottagningen jobbar barnläkare, sjukskötare, lekterapeut och sekreterare. Med jämna mellanrum kommer det också specialistläkare inom reuma, ortopedi, neurologi och kirurgi till vår mottagning. Det finns också en socialkurator och en habiliteringskoordinator som ger stöd och hjälp när det behövs. Utöver det samarbetar vi med talterapeuter, fysioterapeuter, ergoterapeuter och dietister.

Kontakt

Barn och ungdomsmottagningen
Telefon: 018–535 340

Tack vare vårt telefonsystem kan du ringa oss alla vardagar kl. 08.00-10.30 och lämna ett ringbud - vi ringer sedan upp dig vid ett senare tillfälle!

Obs!
Rådgivningssamtal hänvisas till sjukvårdsupplysningen
Telefon: 018-538 500


Förnya ett recept

För barn under 10 år gör du en förnyelsebegäran för receptet via Mina Kantasidor med dina egna koder. Om ditt barn har fyllt 10 år är du välkommen att ringa till oss på mottagningen. Du kan också göra en förnyelsebegäran av recept via apoteken.

Mottagningens öppettider
Mån-tors kl. 8.00-15.00
Fre kl. 8.00-14.00

Habiliteringskoordinator
Telefon: 018–538 625

Lekterapeut
Telefon: 018–535 154 eller
0457 529 1122

Klinikchef
Christian Johansson

Avdelningsskötare
Miisa Weuro


Läs mer

Intressanta länkar:


Strax Online