Avgiftsfri PAPA-provtagning 2018


Välkommen till avgiftsfri PAPA-provtagning (livmoderhals-/cellprovtagning)

Gäller kvinnor födda: 1993, 1988, 1983, 1978, 1973, 1968, 1963 och 1958.


PAPA mottagningen finns på preventivmedelsmottagningen vid Ålands Centralsjukhus våning 3, på samma ställe som gynekologiska polikliniken. Du behöver inte anmäla dig före. Mottagningen är öppen dagtid, men med jämna mellanrum har vi även kvällsmottagning. Undersökningarna pågår under hela året.

Upplysning och tidsbeställning:
Telefon: 018-538 518
Måndag-torsdag kl. 12.00-13.00
Fredag kl. 08.30-09.30

Avbokning eller ändra tid
Om du behöver avboka eller ändra din tid som du fått hemskickat går det bra att göra det per e-post till papamottagning@ahs.ax. Kom ihåg att uppge namn och födelsetid.

I övriga fall hänvisar vi till telefonnumret ovan. Vi kan inte besvara frågor per e-post.

När får jag komma på provtagning?
Kallelserna skickas ut kommunvis under årets gång. I kallelsen finner ni er inbokade provtagningstid. Kallelserna skickas ut till samtliga kvinnor som varit skrivna på Åland i Januari 2018. Ifall du skrivit dig på Åland efter det och önskar delta i PAPA screeningen, vänligen ta kontakt med oss på mottagningen. Du har då möjlighet att komma under innevarande år, vid årsskiftet börjar provtagningen för andra åldersgrupper.
Den kostnadsfria papascreeningen tas enbart på Papamottagningen. Ifall du har en tid till gynekologiska polikliniken tas PAPA provet enbart vid uppföljning av förändringar.

Vem får komma på provtagning?
Åldersgrupperna för detta år hittar du längre upp på sidan.
Från det år man har fyllt 25 år och vart femte år tills man fyllt 60 år kallas man till den avgiftsfria PAPA-provtagningen.

Om du är gravid eller ammar
Papaprovet kan tas fastän du är gravid eller ammar.
På Åland brukar papa screeningen tas i tidig graviditet på mödrarådgivningen alternativt vid efterkontrollen om man tillhör screeningåret. Vänligen avboka i dessa fall din tid till papa mottagningen om du fått en kallelse hemskickad till dig.
Om du inte är gravid och efterkontrollen är avklarad men du ammar så kan du komma på din kallelsetid till papa mottagningen som du fått hemskickad till dig.

Om du har mens vid provtagningstiden
PAPA provet tas inte under menstruationen så var vänlig och ändra din tid. Ifall du har övriga flytningar kan vi ta PAPA provet.

För dig som är 25 år
När du kommer på din första PAPA screening kommer vi även att genomföra en screening vad gäller våld i nära relationer.« Tillbaka

Kontakt (öppettider)

Ålands hälso- och sjukvård
Telefon: 018-5355 (vxl)

 


Webbtidsbokning allmänMammografins webbtidsbokningOperationskoordinator kontaktuppgifter
Tyck till
Vi vill gärna utveckla vår verksamhet och göra det ännu bättre för våra patienter. Tveka därför inte att ge oss synpunkter om det som är bra och om det som kan förbättras. Rikta dina synpunkter till tyck till om ÅHS
Strax Online